Osa 1: Koulun sisäinen kilpailu - kahvilapuoli


Koulumme Taitajankadulla sijaitsevan kampuksen opiskelijakanttiini- ja ruokala kaipasivat päivitystä ja niille allokoitiin remonttibudjetti joulukuussa 2020. Opettajamme järjestivät sisäisen kilpailun  luokkalaistemme kesken sisustusuunnitelmasta, jossa kanttiini ja ruokala päivitetään. Pyysin parikseni opiskelukaveriani Hanna Bergforsia ja me voitimme kilpailun. On hienoa päästä näkemään suunnitelma käytännössä, vaikka korona sen toteuttamista hidastaakin. 

Paras anti tehtävänannosta itselleni oli kuitenkin tiimityöhön liittyneet ahaa-oivallukset. Parillani Hannalla on aiemmasta ammatistaan vahva tuntemus ravintola- ja kahvila-alasta. Hänellä on myös hyvä esteettinen silmä ja ehtymätön idea-arkku päässään. Tämän tehtävänannon kohdalla oli luontevaa, että Hanna toimi pääsuunnittelijana kahvilan puolella ja minä tuin häntä mm. sparraamalla, kokeilemalla ideoiden toimivuutta nopeiden havainnekuvien avulla ja auttamalla meitä molempia olemaan kiinnittämättä liikaa huomiota yksityiskohtiin suunnittelun alkuvaiheessa. Otin vetovastuun opiskelijaravintolan suunnittelusta, josta lisää seuraavassa postauksessa. Opin paljon erilaisista rooleista ja nöyryydestä yhteistyömme aikana. Kun saimme roolituksen puhuttua auki sekä löysimme yhteisen kielen miten käsitellä ja kommentoida toisen ideoita, yhteistyömme sujui todella hyvin. Saimme suunnitelmamme jopa etuajassa valmiiksi, mikä oli meille molemmille iloinen yllätys!


Suunnittelun lähtökohdat

  • Upgreidaus yleisilmeeseen: kanttiinista kahvila
  • Kestävyys sisustuksessa: raikas ja ajaton värimaailma
  • Eri käyttäjien huomiointi: värimaailma aikuisopiskelijoille ja nuorisolle sopivaksi
  • Infopiste sujuvaksi osaksi kokonaisuutta


Infotiski on integroitu osaksi kahvilaa. Musta, korkeammalle nostettu taso erottaa infotiskin tarpeeksi selkeästi ja tyyliin sopivasti kahvilasta. Emme halunneet rakentaa väliseinää tms. eri toimintojen väliin, koska sama asiakaspalvelija hoitaa molemmat toiminnot yksinään. Havainnekuva: Hanna Bergfors.


Paloturvallisuussyistä läpikululle piti jättää tarpeeksi tilaa tiskin edessä. Sijoitimme sinne helposti siirrettäviä baaripöytiä, joiden ääressä voi seisoen juoda vaikka kahvit välitunnin aikana. Kalusteiden sijaan sisäkatossa olevat rimat, roikkuvalaisimet ja -kasvit rajaavat kahvilatilan käytävästä. Havainnekuva: Hanna Bergfors.


Rimat rajaavat myös loungen omaksi tilakseen. Loungen toiselle puolelle mahtui baaripöydät ja -tuolit sekä kalusteisiin upotetut pistorasiat kännyköiden lataukseen. Havainnekuva: Hanna Bergfors.

Kuvia kohteesta suunnittelun lähtötilanteessa






Kommentit